ДОБРОТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА

ЦСРИ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА „РАДА КИРКОВИЧ“

Паметта трябва да бъде запазена, а делото – продължено

На 30 ноември 2018 г., в гр. Пловдив, на официална церемония в Арт Галерия „Филипополис“, бяха връчени призове „Добротворец на годината“ в памет на Рада Киркович, видна общественичка, учителка, дарител и благодетел.

Председателят на Сдружението Любен Иванов, приветства гостите на събитието  и въведе присъстващите в тематиката и каузата посветена на Рада Киркович. Невена Божилова – съосновател на организацията, представи дейността на Сдружението и акцентира на продължаващото партньорство на КБН7 с Апелативна прокуратура по проект свързан с превенция на рисково поведение сред ученици и подрастващи.

ДОБРОТВОРЕЦ НА ГОДИНАТА

Г-жа Веселина Ботева – Директор на Дирекция „Социална политика“ и г-н Георги Титюков – зам. Кмет на Община Пловдив с ресор СМДСП – представиха визията на Община Пловдив за развитие на историческата сграда на бившия Дом „Рада Киркович“. Цялата аудитория приветства усилията на Община Пловдив за запазване волята на дарителите по отношение на сградния фонд и продължаване на функциите за подкрепа на деца и семейства в неравностойно положение.

Като НПО – Консултантско бюро „Напредък 7“ гр. Пловдив е учредител на наградите „Добротворец на годината“ в памет на Рада Киркович. Сдружението управлява социалната услуга в Център за социална рехабилитация и интеграция за деца „Рада Киркович“, гр. Пловдив и с чиято помощ, за повече от година, са подпомогнати над 240 деца в риск и семейства в неравностойно положение в Пловдивска област.
Връчени бяха призове в следните категории:

Категория „Лидер с кауза“ – Георги Титюков – заместник кмет, Община Пловдив; Веселина Ботева – Директор Дирекция „Социална Политика“ – Община Пловдив; Евелина Апостолова – заместник Областен управител – Пловдив
Категория „Лидер на промяната“  – Георги Мараджиев – кмет на Община Стамболийски
Категория „Пазител на доброто“ – Боряна Димитрова – пресаташе на Апелативна прокуратура Пловдив
Категория „Приятел на децата“ – Пенка Патишанова – Директор на Д“СП“ Марица и Марияна Чалева – Директор на Д“СП“ Стамболийски
Категория „Лекар с кауза“ – доктор Милена Димитрова- Пенчева
Категория „Добротворец на годината“ – Анна Кръстенова – Директор на Д“СП“ Родопи
Категория „Добротворец на десетилетието“ – Стамена Стоянова – Управител на ДДЛРГ „Олга Скобелева“

Добротворец на годината

Призовете маркират постиженията в професионалната дейност на личности, общественици и държавници в гр. Пловдив и областта, които чрез своята работа и съпричастност, помагат за социалното развитие, обучение и подобряване на благосъстоянието на деца в риск и семейства в неравностойно положение.
Призовете се връчват на деня, в който се навършват 90 години от създаването на благотворителен фонд „Рада Киркович“ към БАН, основан на 30 ноември 1928 г. като акт на добротворчество.
            По време на церемонията бяха връчени ваучери за подкрепа на пет семейства в неравностойно положение от общините Стамболийски, Пловдив, Марица и Родопи. Специален гост на събитието бе и заместник кмета на Община Копривщица г-н Тони Малинов.

Рада П Гугова-Кирковичи /1848 -1941/ – учителка и дарител. Родена в Копривщица, племеница на Найден Геров, дъщеря на Ивана Хаджигерова, първата учителка в Девическото училище в Копривщица. На 30.11.1928 година завещава на БАН 50 хиляди лева за образуването на фонд на нейно име. Патрон е на ДДЛРГ „Рада Киркович“Пловдив /закрит през 2014 година/ – първото сиропиталище в Царство България. Като част от процеса по Деинституционализация е разкрит Център за социална рехабилитация и интеграция за деца „Рада Киркович“, който се управлява от Сдружение КБН7

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.